вторник, 14 февруари 2012 г.

Демокрация и република



Американците определят своята страна като демокрация, при това демокрация-доайен. Дебатът за същността на американската политическа система беше ненужно пренесен в несъответствените български условия посредством медиите, заедно с неприсъщи и неадекватни на нашата действителност дебати като тези за хомосексуализма, креационизма, и Свети Валентин. Безброй маймунки редовно изхабяват пишещите си машинки по тези теми от години насам и явно така ще бъде и за в бъдеще, понеже темата е гордиев възел, за който засега липсват мечове, затова пък има много неуморими лапи.

Аз ще илюстрирам разликата между демокрация и република по следния начин:

Всички сме били пешеходци, и всички понякога отново ставаме такива. Когато човек е на кръстовище, често може да изпита спонтанно желание да последва хората, които пресичат на червено, поради стадно чувство и за да спечели ( в своите представи ) време. Хората се интересуват най-вече от хора, така че ние имаме склонност повече или по-малко да ориентираме своите действия по тези на другите. Следваш водача, пресичаш. Argumentum ad numerum. Това е демокрацията.

Когато обаче направиш погледа си сляп за околните и единственото нещо, от което зависи пресичането ти, е светването на зеленото човече, тогава ти си в република. Ти живееш спрямо закона. Законът е светофар. По-добрата част надвива над по-голямата. Argumentum ad legem.

И когато следваме светофара, ние получава благата не само на законноста в нашия живот, но и правото на зелена улица към целите си; докато в същото време светофарът задържа автомобилите на охлокрацията.